progesterone or P4: προγεστερόνη

progesterone

προγεστερόνη

στεροειδής ορμόνη με αριθμό ανθράκων C-21,  που ρυθμίζει τον εμμηνορρυσιακό  κύκλο στη γυναίκα , υποστηρίζει τη κύηση, καθώς και την εμβρυογένεση στον άνθρωπο αλλά και σε άλλα θηλαστικά. Η προγεστερόνη αποτελεί μαζί με την οιστραδιόλη τις κύριες ορμόνες της διαφοροποίησης του θηλυκού ατόμου στον άνθρωπο (φυλετικές ορμόνες). Η προγεστερόνη εκκρίνεται το δεύτερο 15ήμερο του κύκλου της γυναίκας  (20-25 mg)  από τις ωχρό σωμάτιο στις ωοθήκες ή από τον πλακούντα του εμβρύου όταν υπάρχει κύηση (300-400 mg)  και επίσης παράγεται σε μικρές ποσότητες και από το φλοιό των επινεφριδίων.
http://www.womeninbalance.org

Η προγεστερόνη προετοιμάζει το ενδομήτριο της μήτρας από την παραγωγική στην εκκριτική φάση έτσι ώστε να υποδεχθεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Αποτελεί επίσης πρόδρομο ουσία και για άλλες στεροειδείς ορμόνες. 
Η προγεστερόνη (και τα ανάλογά της που ονομάζονται προγεστίνες) χρησιμοποιούνται επίσης για την αντιμετώπιση επαπειλούμενων αποβολών, σε ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού κύκλου και σε λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: