sugar : σάκχαρο

sugar (αραβ  سكر sukkar= ζάχαρη)

σάκχαρο

αν και η λέξη χρησιμοποιείται στην αγγλική βιβλιογραφία για την απλή ζάχαρη συχνά τα σάκχαρα είναι τα μονομερή των  των ύδατανθράκων (σημαντικά βιοκρομόρια) οι οποίοι αποτελούνται από απλά σάκχαρα και ονομάζονται σύμφωνα με τον αριθμό των σακχάρων και τη δομή τους.

Μονοσακχαρίτες/Δισακχαρίτες

Γλυκόζη, γαλακτόζη, φρουκτόζη σακχαρόζη, λακτόζη

πχ μέλι, φρούτα, ζάχαρη, γάλα

Ολιγοσακχαρίτες

μαλτο-ολιγοσακχαρίτες

μαλτοδεξτρίνες

ραφινόζη, αμυλόζη

φρούκτο-ολιγοσακχαρίτες

πχ. σόγια, αγκινάρες, κρεμμύδια

Πολυσακχαρίτες

Άμυλο

Μη αμυλούχοι πολυσακχαρίτες

Αμυλόζη, αμυλοπηκτίνη

κυτταρίνη, ημικυτταρίνες

πηκτίνες, υδροκολλοειδή

πχ ρύζι, ψωμί, πατάτες, ζυμαρικά


Η γλυκόζη είναι το κύριο ενεργειακό υπόστρωμα για το κύτταρο. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει ένα πολύπλοκο μηχανισμό μεταβολικών αντιδράσεων για να κρατά τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε συγκεκριμένα όρια κυρίως με την έκκριση της ισνουλίνης. Αποκλίσεεις από αυτά τα όρια δημιουργούν σοβαρά προβήματα υγείας.

Η φρουκτόζη είναι ο πιο διαδεδομένος μονοσακχαρίτης στη φύση με την πιο γλυκιά φυσική γεύση. Σήμερα η φρουκτόζη προέρχεται όχι όπως παλιά από τα φρούτα και άλλες τροφές αλλά από χημικά από πολυσακχαρίτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο γλυκαιμικός δείκτης της φρουκτόζης επηρεάζεται από την πηγή προέλευσης του έτσι πχ είναι χαμηλός όταν προέρχεται από φρούτα όπως το μήλο. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για την επιβάρυσνη του οργανισμού από συχνή κατανάλωση φρουκτόζης συνιστάται μέτρια καταναλωσή της ιδίως σήμερα που η προσθήκη σε πολλά τρόφιμα είναι διαδεδομένη.



Moeller SM, Fryhofer SA, Osbahr AJ 3rd, Robinowitz CB; The effects of high fructose syrup. J Am Coll Nutr. 2009 .

Nagata R, Nishio Y, Sekine O, Nagai Y, Maeno Y, Ugi S, Maegawa H, Kashiwagi A. Single nucleotide polymorphism (-468 Gly to A) at the promoter region of SREBP-1c associates with genetic defect of fructose-induced hepatic lipogenesis J Biol Chem. 2004;279:29031–29042.
WHO/FAO (1998) Carbohydrates in human nutrition. FAO food and nutrition paper no. 66. FAO, Rome.


















Δεν υπάρχουν σχόλια: