cholera : χολέρα

cholera
(από την ελλ λέξη χολή διότι οι έντονοι και παρατεταμένοι εμετοί οδηγούν  σε  πράσινο εμετό από την επιστροφή της χολής από το δωδεκαδάκτυλο στο στομάχι)

χολέρα ή Ασιατική χολέρα ή Επιδημιακή χολέρα

λοιμώδης νόσος που οφείλεται στο δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae) που είναι ένα αρνητικό κατά Gram-βακτήριο το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη διάρροια, πολλούς εμετούς, απώλεια ηλεκτρολυτών μυϊκούς σπασμούς, εξάντληση έως και θάνατο. Το βακτήριο παράγει μια τοξίνη της χολέρας, η οποία ενεργεί στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και οδηγεί στην εξαντλητική διάρροια. αυξάνοντας την έκκριση του νερού και ιόντων χλωρίου στο έντερο παράγοντας διάρροια. Αυτό οδηγεί σε σοβαρή αφυδάτωση και μπορεί να προκαλέσει θάνατο.
Η χολέρα οφείλεται στην κατανάλωση νερού, γάλακτος, ή τροφών που έχουν μολυνθεί εξαιτίας των ανθυγιεινών τρόπων λειτουργίας των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης. Η διάγνωση του βακτηρίου πραγματοποιείται με την καλλιέργεια του μικροοργανισμού από τα κόπρανα ενός ατόμου ή από το αίμα των ασθενών με σηψαιμία.
Στην ιστορία αναφέρθηκαν 3 μεγάλες πανδημίες χολέρας το 1823, το 1841 και το 1854 (χρονιά που και Πειραιάς εμφάνισε μεγάλη επιδημία), οι οποίες συνήθως εξαπλώνονταν από τις Ασιατικές προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική . Σήμερα με η νόσος παρατηρείται σε χώρες όπου οι συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης είναι σε πολύ κακό επίπεδο όπως σε χώρες της Αφρικής .

Δεν υπάρχουν σχόλια: