hemorrhoid : αιμορροΐδα

hemorrhoid 

αιμορροΐδα

διεύρυνση φλέβας του άνω ή κάτω αιμορροΐδικού πλέγματος που φυσιολογικά συμβαίνει παροδικά κατά την αφόδευση αλλά όταν μεγαλώνουν και προπίπτουν από τη θέση τους τότε αποτελούν παθολογική κατάσταση. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με καθιστική ζωή, σε έγκυες, σε άτομα που σηκώνουν βάρη.
Οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εξωτερικές (είναι μικρές και ανώδυνες εκτός εάν αιμορραγήσουν) και σε εσωτερικές. Οι εσωτερικές μπορεί να είναι 1ου, 2ου, 3ου ή 4ου βαθμού. Στον 4ο βαθμό οι αιμορροΐδες δεν βρίσκονται στο εντερικό αυλό αλλά έχουν βγει έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο και δεν επανέρχονται. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες συνοδεύονται συχνά  με κνησμό, οίδημα και πόνο.
Αν και τις περισσότερες φορές η αγωγή ξεκινά συντηρητικά με τη χορήγηση ειδικών αλοιφών ιδίως για τις αιμορροΐδες 4ου βαθμού συνιστάται θεραπευτική χειρουργική επέμβαση. Απαιτείται αναισθησία και συνήθως παραμονή 24 ωρών στο νοσοκομείο.
 Προσοχή χρειάζεται όταν εντοπισθεί διόγκωση πρώτη φορά στην περιοχή του πρωκτού καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις καρκίνου του πρωκτού, συρίγγια ή αποστήματα τα οποία απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: