hormone : ορμόνη

hormone 
ελλ αρχ ορμή χρησιμοποιήθηκε ως όρος πρώτη φορά το 1902 από τους Άγγλους φυσιολόγους Wm. M. Bayliss και  Ernest H. Starling που ανακάλυψαν την ουσία "secretin" η οποία εκκρίνεται από το βλεννογόνο του δωδεκαδακτύλου και επάγει την έκκριση παγκρεατικών ενζύμων κατά την πέψη.

 ορμόνη


ουσίες που εκκρίνονται από κύτταρα με σκοπό να μεταφέρουν μηνύματα για την έναρξη ή καταστολή λειτουργιών σε άλλα κύτταρα δρουν δηλαδή ως αγγελιοφόροι. Ορμόνες εκκρίνονται από όλους τους πολυκύτταρους οργανισμούς και είναι ένας τρόπος συνεργασίας των διαφόρων τμημάτων ενός σώματος που στηρίζει την πολυκύτταρη δομή.  Για τη δράση μια ορμόνης επίσης απαιτείται και ύπαρξη κατάλληλων υποδοχέων οι οποίοι ενεργοποιούνται και μεταφέρουν το μύνημα ενδοκυττραικά.  
 Στα θηλαστικά οι ορμόνες διακρίνονται σε ενδοκρινείς όταν εκκρίνονται στο αίμα και από κει μεταφέρονται στα κύτταρα στόχους και σε εξωκρινείς όταν εκκρίνουν το προϊόν τους σε ένα σωλήνα και από εκεί στο αίμα ή στα διπλανά κύτταρα (παρακρινής σηματοδότηση).

Η έκκριση των ορμονών βρίσκεται σε συνεχή ομοιοστατική ρύθμιση γεγονός που βοηθά και η παλίνδρομη ρύθμιση από την υπέρμετρη αυξησή τους. Παρδείγματα ορμονών είναι οι φυτορμόνες των φυτών οι στεροειδείς ορμόνες, οι φεροορμόνες των ζώων κα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: