DNA paternity test : τέστ DNA για έλεγχο πατρότητας

strong>DNA paternity test

τέστ DNA για έλεγχο πατρότητας


Ό έλεγχος πατρότητας με ανάλυση DNA γίνεται για να βρεθεί η πατρότητα ενός παιδιού συνήθως επειδή η μητέρα είχε πάνω από έναν σεξουαλικούς συντρόφους την περίοδο της
σύλληψη είτε επειδή η πατρότητα αμφισβητείται από τον φερόμενο ως πατέρα του παιδιού.
Επειδή κάθε άτομο υποχρεωτικά φέρει το μισό γενετικό του υλικό (DNA) από τη μητέρα του και το άλλο του μισό από το βιολογικό του πατέρα και επειδή κάθε άτομο διαφέρει από τα άλλα άτομα με βάση τι κληρονομεί από τους δικούς του γονείς είναι δυνατόν συγκρίνοντας διαφορές DNA να ταυτοποιηθεί από ποιον άντρα έχει πάρει το παιδί το μισό του DNA. Όλο το DNA είναι πολύ δύσκολο να μελετηθεί και για το λόγο αυτό μελετώνται κάποιες περιοχές του που παρουσιάζουν ποικιλομορφία δηλαδή βρίσκονται πολύ συχνά να διαφέρουν από άτομο σε άτομο χωρίς να συνδέονται με κάποια παθολογική κατάσταση.
Πριν από το τεστ πατρότητας πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερομένων και επίσης εάν το παιδί είναι ανήλικο έντυπο συγκατάθεσης από τη μητέρα του.

Αν και από τη μελέτη του πατέρα και του παιδιού είναι πολύ πιθανό να διαπιστωθεί η πατρότητα συνήθως απαιτείται και δείγμα από τη μητέρα για να διαπιστωθεί πιο γρήγορα ποιο είναι το δικό της γενετικό υλικό έτσι ώστε να γίνει σαφές το γενετικό υλικό πατρικής προέλευσης του παιδιού.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Απαιτείται αιμοληψία από τα τρία άτομα περίπου 2-3 cc περιφερικού αίματος σε στείρο σωληνάριο γενικής με αντιπηκτικό EDTA. Λήψη κυττάρων για απομόνωση DNA γίνεται και από την εσωτερική παρειά των ατόμων στις περιπτώσεις που η αιμοληψία είναι πολύ δύσκολη. Η τεχνική PCR (Polymerase Chain Reaction) και η ηλεκτροφόρηση των προϊόντων σε αυτόματους αναλυτές έχουν ως αποτέλεσμα την εξαγωγή αποτελεσμάτων σε λίγες ώρες ή μέρες ανάλογα με τον αριθμό των περιοχών DNA που μελετώνται.
Ο ίδιος έλεγχος μπορεί να εφαρμοστεί και για έλεγχο μητρότητα καθώς και για ταυτοποίηση των γονέων ενός συγκεκριμένου παιδιού πχ υιοθετημένα παιδιά κλπ

Η ασφάλεια αποτελέσματος σε ένα έγκυρο εργαστήριο φτάνει το 99, 9% για την περίπτωση που ένας άντρας φαίνεται βιολογικός πατέρας του εξεταζόμενου παιδιού, ενώ η ασφλαλεια του αποτελέσματος είναι σχεδόν 100% όταν βρίσκονται διαφορές στο γενετικό υλικό (φαίνεται δηλαδή να μην έχει κανένα κοινό με τον πατέρα στις περιοχές το DNA που μελετήθηκαν). Προσοχή χρειάζεται όταν η πατρότητα διεκδικείται από μονοζυγωτικά δίδυμα (φέρουν ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό) η από άντρες μεταξύ τους στενοί συγγενείς.
Οι περιοχές που ελέγχονται ενδεχομένως να διαφέρουν από εργαστήριο σε εργαστήριο όσες περισσότερες είναι τόσο αυξάνεται η ασφάλεια του αποτελέσματος. Παλαιότερα για τον έλεγχο πατρότητας χρησιμοποιούνταν οι ομάδες αίματος οι οποίες δεν είναι ειδικές καθώς πολλά άτομα φέρουν την ίδια ομάδα αίματος.

Στην Ελλάδα το τεστ πατρότητας παρέχεται από πολλά ιδιωτικά κέντρα και από κρατικά εργαστήρια (Τμήμα Ιστοσυμβατότητας -Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο και όταν υπάρχει δικαστική εντολή από το Τμήμα Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Δεν υπάρχουν σχόλια: