saturated fat : κορεσμένο λίπος

saturated fat

κορεσμένο λίπος


λίπη τα οποία περιέχουν τριγλυκερίδια (εστέρας γλυκερόλης και λιπαρών οξέων) όπου τα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα (περιέχουν μόνο απλούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων άνθρακα) . Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα διαφέρουν στον αριθμό ατόμων άνθρακα από 3 (προπιονικό οξύ) έως και 36 (εξατριακοντανοικό οξύ).
Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα , είναι σε θερμοκρασία δωματίου στερεά και προέρχονται κυρίως από ζωικά τρόφιμα όπως κρέας , αυγά, γιαούρτια, γαλακτοκομικά και ψάρια. Επίσης ανιχνεύονται σε έλαια τροπικών φυτών ιδίως στο κοκοφοινικέλαιο και καρυδέλαιο.
Τα κορεσμένα λιπαρά θεωρούνται ότι εμπλέκονται με την αύξηση της χοληστερίνης στον οργανισμό και άρα θα πρέπει να υπάρχει προσοχή στην κατανάλωση τροφών με κορεσμένα λιπαρά. Τα κορεσμένα λιπαρά έχουν τη φήμη των κακών λιπαρών, γιατί αυξάνουν τη χοληστερίνη στο αίμα και κάνουν κακό στα αγγεία μας. Εξίσου κακά λιπαρά έχουν και οι μαργαρίνες που αλείφουμε στο ψωμί ή τα μαγειρικά λίπη που βάζουμε στο φαγητό. Τις μαργαρίνες και τα μαγειρικά λίπη τα παρασκευάζει η βιομηχανία τροφίμων με μία μέθοδο που λέγεται υδρογόνωση. Τα υδρογονωμένα λιπαρά τα οποία χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων συμπεριφέρονται στον οργανισμό όπως ακριβώς τα κορεσμένα λιπαρά των ζωικών τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: