Atkins' Diet : δίαιτα κατά Άτκινς (Atkins)


Atkins' Diet


δίαιτα κατά Άτκινς (Atkins)




Η δίαιτα Atkins (κετονική δίαιτα) περιλαμβάνει πρόληψη λιπαρών και πρωτεϊνικών τροφών όπως αυγά, γαλακτομικά, ψάρια και ελάχιστες κατανάλωση τροφών πλούσιες σε υδατάνθρακες όπως σάκχαρα και άμυλο. O Roberts Atkins οδηγήθηκε σε αυτή τη σκέψη της αποφυγής υδατανθράκων καθώς θεώρησε ότι η παχυσαρκία είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο του δυτικού κόσμου, εξαιτίας της κατανάλωσης σε μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων. Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων. Η μη κατανάλωση τροφών με υδατάνθρακες οδηγεί στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και έτσι ο οργανισμός για την εξοικονόμηση ενέργειας στρέφεται στην αποθήκευση υδατανθάκων δηλαδή το γλυκογόνο. Το γλυκογόνο προσδένεται με νερό και το νερό εξαντλείται με την αντίστοιχη εξάντληση του γλυκογόνου που προκαλεί με τη σειρά τους δραματική μείωση του βάρους. Μετά την εξάντληση του γλυκογόνου το σώμα χρησιμοποιεί τα λίπη και τους μυς για ενέργεια παράγοντας ως παραπροϊόν κετόνη που φυσιολογικά αποβάλλεται με τα ούρα. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις όμως της κετόνης στο αίμα αρχίζει και μυρίζει η αναπνοή ενώ υπάρχουν συμπτώματα όπως ναυτία, κόπωση και απώλεια της όρεξης και έτσι ενώ οι άνθρωποι αφήνονται να τρέφονται χωρίς περιορισμούς οι ίδιοι μειώνουν τις ποσότητες τροφών.
Η διάιτα Αtkins δεν είναι συμβατή με ένα υγειινό τρόπο διατροφής γιατί η μεγάλη κατανάλωση λιπαρών περιλαμβάνει λήψη κορεσμένων με τα γνωστά αποτελέσματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπρόσθετα η μεγάλη κατανάλωση πρωτείνών δυσχεραίνει τη λειτουργία των νεφρών ενώ η απουσία τροφών όπως τα λαχανικά και τα φρούτα σημαίνει μειωμένη κατνάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικών ινών ιχνοστοιχείων και βιταμινών.
Παρά τα παραπάνω το 2003 δημοσιεύτηκε μια τροποιημένη δίαιτα του Atkins που επιτρέπει μέχρι ενός ορίου τη λήψη υδατανθράκων (15 g/day in adults). Η δίαιτα αυτή φαίνεται να έχει θιετική επιδραση σε άτομα με νευρολογικά προβλήματα όπως σπασμοί και ακουλουθείται από συγκεριμένα άτομα με οδηγίες ειδικού γιατρού.


Astrup A, Larson T and Harper A (2004) Atkins and other low-carbohydrate diets: hoax or an effective tool for weight loss? The Lancet 364:897-899.

1.Dansinger ML et al (2005) Comparison of the Atkins, Ornish, Weight Watchers, and Zone Diets for Weight Loss and Heart Disease Risk Reduction. A Randomized Trial. Journal of the
2.Kossoff EH, Dorward JL.The modified Atkins diet. Epilepsia. 2008
3. Jenkins DJ, Wong JM, Kendall CW, Esfahani A, Ng VW, Leong TC, Faulkner DA, Vidgen E, Greaves KA, Paul G, Singer W. The effect of a plant-based low-carbohydrate ("Eco-Atkins") diet on body weight and blood lipid concentrations in hyperlipidemic subjects. Arch Intern Med. 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: