ketoacidosis : κετοξέωση


ketoacidosis

κετοξέωση


οξέωση λόγω περίσσειας κετονικών σωμάτων. Όλα τα κετονικά σώματα είναι όξινα αλλά σε φυσιολογικές συνθήκες το αίμα μπορεί και διατηρεί το pH στις φυσιολογικές τιμές. Οξεία όμως κέτωση όπως συμβαίνει στο σακχαρώδη διαβήτη ή στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγούν το pH σε τιμές κάτω από 7.35 (οξέωση).

Τα κετονικά σώματα παράγονται στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του ήπατος ως αποτέλεσμα της χαμηλής συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα που προκαλεί εξάντληση των αποθεμάτων γλυκαγόνου. Ως εκ τούτου αρχίζουν και χρησιμοποιούνται τα λιπαρά οξέα μέσω της διαδιακασίας της β-οξείδωσης όπου αρχικά σχηματίζεται acetyl-CoA το οποίο οηγείτι στη συνέχεια στο κύκλο του κιτρικού οξέος(TCA ). Αν όμως ο κύκλος του κιτρικού οξέος δεν είναι ενεργός πχ από τη μικρή συγκέντρωση ενδιάμεσων μορίων, τότε το acetyl-CoA χρησιμοποιείται στη σύνθεση των κετονικών σωμάτων μέσω των acetoacyl-CoA και β-hydroxy-β-methylglutaryl-CoA (HMG-CoA).

Η κετοοξέωση είναι μια παθολογική κατάσταση που συνήθως συμβαίνει στα άτομα με διαβήτη και συνοδεύεται από υπεργλυκαιμία, κετονουρία, και αυξημένα επίπεδα γλυκαγόνης. Το γεγονός ότι στους διανβητικούς τα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης και τα υψηλά επίπεδα γλυθκαγόνου οδηγούν τον οργανισμό στην παραγωγή ενέργειας μέσω της διαδικασία της της γλυκονεογένεσης καθ της κετονεογένεσης. Επιπλέον τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στα νεφρά οδηγούν στην έξοδο νερού από και παραγωγή οσμωτικής διούρησης γεγονός που ενισχύει το φαινόμενο της κετοξέωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: